De oplossing voor alle problemen van de mens

IMG_4160

Twee weken geleden schreef ik over de oorzaak van alle problemen van de mens. Ik beschreef hoe het kapitalisme als systeem de wereld heeft veroverd. Ik beschreef hoe binnen dat systeem vervolgens die bedrijven, overheden en personen overleven die heel goed mensen kunnen overtuigen dat ze troep nodig hebben. ‘Troep’ definieerde ik als ‘overbodige spullen’ en dit hele proces van oorzaak en gevolg noemde ik heel dramatisch ‘Het Mechanisme’. Het laatste en tevens belangrijkste punt wat ik nog herhaal is dat dit Mechanisme niet door mensen is verzonnen. Het is door ‘evolutie’ ontstaan. Althans, dat geloof ik. Want als er één ding is wat mensen niet kunnen, dan is het ‘iets zeker weten’. Maar dat terzijde.

Nou ja, laten we het niet helemaal terzijde schuiven. Het is iets wat ik geleerd heb tijdens een zevendaagse retraite in Zuid Frankrijk en over die retraite wil ik u wel degelijk wat vertellen. Even tussendoor, een retraite is niets anders dan een terugtrekking. Je zet je mobiel uit en verdwijnt een week van de radar. Door slechts een beetje stil te zitten en door het bos te wandelen kom je vervolgens tot inzichten. Moet dat dan in Zuid Frankrijk? Nee, natuurlijk niet. Het kan ook op Rottumeroog, maar dat is niet zo ver weg en dus minder cool.

Die retraite dus. Daar kwam ik tot het inzicht dat ik niets zeker weet. Ook kwam ik tot het inzicht dat personen, gebeurtenissen en de wereld zijn zoals ze zijn en dus niet goed of slecht. Shakespeare zei het al: “Nothing in this world is either good or bad, only thinking makes it so.”

“En nu denk je zeker dat je je standpunt bewezen hebt door er een fancy quote van de één of andere dode gast achter te plakken. Ha, zo gemakkelijk leid je me niet om de tuin hoor!” – de Antibram

Klopt. Helemaal gelijk. Engelse quotes gebruiken is een typisch voorbeeld van slecht argumenteren. ‘Hij heeft het gezegd en dus is het waar want hij is beroemd’ is een fikse drogreden. Maar dat terzijde.

Terug naar het inzicht. Alles is zoals het is en dat geldt dus ook voor Het Mechanisme. Het is niet goed of slecht, het is er gewoon. Maar betekent dat dan dat we er gewoon in mee moeten gaan zonder vragen te stellen? Persoonlijk denk ik dat dat een slecht idee is. Waarom? Omdat het Mechanisme het lijden in deze wereld vergroot, inclusief dat van jezelf. Je kan met boeddhistische inzichten heel veel constructies afbreken, maar als er één leefregel overeind blijft staan dan is het wel diegene die zegt dat het nastrevenswaardig is om het lijden van levende wezens te verminderen.

Hoe zorgt Het Mechanisme ervoor dat het lijden toeneemt? Heel simpel, het Mechanisme heeft geleid tot een kapitalistisch systeem waarin je in de basis overleeft wanneer je geld verdient en niet wanneer je het lijden van levende wezens vermindert.

Is het kapitalisme dan puur slecht? Nee, natuurlijk niet! Tijdens de periode van het kapitalisme zijn ook mooie zaken tot stand gekomen. Helaas zorgde het ook voor een productie van heel veel overbodige troep zoals kernwapens en opbergdozen van de Hema. Zaken waarmee wel geld wordt verdiend maar die niet bijdragen aan het levensgeluk van de mensen. Levensgeluk ja, dat is de meetlat waar ik vaak mee meet. Want wat in dit leven is meer nastrevenswaardig dan je eigen geluk en dat van je naasten? Toch zeker niet geld? Het levensgeluk van mensen vergroten is overigens ook het doel van deze site. Maar dat terzijde.

Geluk dus. En hoe word je als mens dan gelukkig? Door troep uit je leven te schrappen. Hier definieer ik troep als ‘zaken die niet bijdragen aan je geluk’. Simpel toch? Dacht ik ook. Vooruit dan, nog even een korte samenvatting: de oorzaak van alle problemen van de mens is Het Mechanisme, de oplossing voor alle problemen van de mens is het schrappen van de troep die het heeft gecreëerd. Hoe je dat doet leg ik een andere keer wel uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *