Een boswandeling, de mens en de evolutie

IMG_20141113_122442

Zoals op de “About” pagina te lezen is, woon ik niet meer bij mijn ouders. Een paar weken geleden hebben we mijn spullen in de auto geladen en zijn we naar Rhenen gereden om daar mijn nieuwe kamer in te richten. Een wens die ik mijn hele leven al heb is werkelijkheid geworden: op loopafstand van een bos wonen.

Het bos doet iets met me. Wanneer het zonlicht door de bladeren sijpelt, de bomen aait en vliegjes en stof doet oplichten, wanneer bladeren ritselen onder mijn voeten en vogels zingen en takken waaien, wanneer een samenwerking van grond, vocht en rottende flora mijn neus in drijft, voel ik me best wel goed. “Gelukkig” komt als beschrijving van mijn gemoedstoestand aardig in de buurt. Kwaliteitstijd, zeg maar. Even opladen. De boel de boel laten. Een momentje voor jezelf. U kent het wel.

Verder filosofeert mijn brein erop los tijdens een boswandeling. Ik vraag me dan af wat je als mens in godsnaam nog meer nodig hebt, naast zo’n mooi bos. Een eekhoorn heeft er genoeg aan. Een eikenboom ook. De mens niet, mensen willen meer. Mensen willen een huis, een auto, een televisie waarmee ze naar The Voice Of Holland kunnen kijken. Geef mij die vogels maar. Ik oordeel trouwens niet, om u daar weer even aan te herinneren. Ik constateer feiten.

Toch zijn er ook genoeg volkeren die wél genoeg hebben aan dat bos. Denk aan de indianen in Amerika en de Aboriginals in Australië. Zij leefden en leven in harmonie met de natuur, totdat de Europeanen kwamen. De Europeanen hadden niet genoeg aan het bos. Ze bouwden steden, schepen, geweren en meer. In hun arrogantie dachten ze dat de rest van de wereld hun vooruitgang ook wel kon gebruiken. Ze veroverden de wereld. Ondertussen zijn er nog maar weinig plekken die vrij zijn van de invloed van de dominante, westerse cultuur.

Dit is evolutie aan het werk. Darwin heeft ons gedicteerd dat de soort die het beste is aangepast aan zijn omgeving overleeft. De westerse cultuur is blijkbaar erg goed aangepast aan elke denkbare omgeving op aarde. De meer-meer-meer mentaliteit won het van de genoeg-is-genoeg mentaliteit. De meer-meer-meer mentaliteit zie je nu overal terug. Stilstand is achteruitgang. Heel Nederland is in paniek wanneer de economie minder snel groeit dan normaal. De vergelijking met insectenplagen en tumoren dringt zich op.

Ook op het niveau van het individu zien we de niet-genoeg mentaliteit. Een andere auto, een groter huis en een betere baan zijn alledaagse wensen. Binnen de westerse cultuur zijn er echter wel minderheden die de groei willen stoppen. Denk aan de Partij voor de Dieren, de minimalisten en de ecologisch bewuste mensen. Welke mentaliteit is het beste aangepast aan de huidige omgeving, welke mentaliteit zal overwinnen? Dat is de vraag. Of gaan de wetten van de evolutie helemaal niet meer op, nu het niet meer gaat over soorten die verschillen maar over verschillen binnen een soort?

Kortom, ik ben gewoon heel erg benieuwd waar het naartoe gaat met de mensheid. Stoppen we de groei zelf of gaan we door tot de capaciteit van de aarde is overschreden? Nemen we het heft in eigen handen of blijven we gewillige schapen overgeleverd aan de macht van grote bedrijven en een politiek die gericht is op een groter bnp? Gaat de Partij voor de Dieren ooit meer dan twee zetels halen?

Erg interessant, al dat gefilosofeer tijdens een boswandeling. Maar wat is nu het praktisch nut hiervan voor u, de lezer? Dat mag u zelf uitvogelen. Hopelijk heb ik je aan het denken gezet. Tot welke mentaliteit behoor jij? Tot welke mentaliteit wil je behoren? Heb je genoeg, of wil je meer?

Wil je tot een goed antwoord komen, stap er dan eens uit. Pak dat momentje voor jezelf. Staar uit het raam. Observeer. Wandel door het bos. Zet de televisie, radio en computer uit. Doe dit alleen. Wees verder kritisch, lees, discussieer, en onderwijs jezelf.

Het grote doel van dieren is om zichzelf voort te planten. De mens is anders. Wij willen dat ook, maar we willen ook nog iets anders: gelukkig zijn. Waar word jij gelukkig van? 

Van meer, of van genoeg?

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *