Goede voornemens: leren is leuk!

IMG_20140901_190501

Twee weken geleden overleed mijn oma. Gelukkig had ik de week daarna zelfstudieweek en dus geen verplichtingen. Hierdoor kon ik de hele week bij mijn familie zijn om samen een mooi afscheid te verzinnen. Toen deze hectische, verdrietige en mooie week voorbij was, had ik nog maar kort de tijd om te leren. Toch heb ik het tentamen celbiologie gehaald met een score van meer dan negentig procent. En nee, ik heb geen fotografisch geheugen.

Over het algemeen zijn middelbare scholieren en studenten in twee groepen te verdelen. Je hebt de mensen die de leerstof bijhouden en je hebt de uitstellers die alles de nacht voor het examen leren, bij wijze van spreke. Ik geloof niet dat je genen bepalen tot welke groep je behoort. Als het niet is aangeboren dan is het dus aangeleerd en dat suggereert een zekere mate van beïnvloedbaarheid. Nee, je bent niet gedoemd om de rest van je leven een uitsteller te zijn. Er is een andere weg dan die van de korte nachten, de caffeïne en het spontane geheugenverlies dat optreedt nadat je weer een examen nét hebt gehaald, of net niet.

Ja, komt hij nu mee, hoor ik je denken. Nu, nu de kerstvakantie net begonnen is en school of universiteit het laatste is waar je aan wilt denken. Weet dat ik het beste met je voorheb, beste lezer. Nu je diep in de put zit omdat je weer net geen voldoende hebt gehaald, ben je misschien in de juiste stemming om eens wat goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar.

We beginnen bij het begin. De eerste confrontatie met de nieuwe stof: de uitleg van de leraar, danwel het college. Dit is de eerste en laatste keer dat alle stof duidelijk en samenhangend wordt gepresenteerd. Bovendien moet je naast de stof die in de les of het college wordt uitgelegd nog een heleboel andere stof leren. Maar leraren en leraressen vertellen niet voor niets wat ze vertellen. Het grootste deel van de examenvragen gaat over de stof die in de les wordt verteld. Zorg dus dat je tijdens de les in het lokaal of de collegezaal zit en niet in bed ligt. Geloof me, het helpt.

En als je er dan toch bent kun je net zo goed gewoon opletten. Opletten is niet alleen luisteren. Dat is nogal passief. Meeschrijven is al beter. Wat echt goed helpt is een mindmap maken. Ik kan veel redenen noemen waarom het werkt, maar de belangrijkste is toch wel dat het leuk is. Stel je voor, je tekent, gebruikt tien verschillende kleuren, trekt allemaal gekke lijntjes en als bonus onthoud je de stof ook nog eens beter.

Gossie, ik ben wel belerend. Je moet dit doen, je moet dat doen. Ach ja, je hebt het nu toch al tot hier volgehouden. Blijkbaar vind je dit interessant en kan ik dus nog wel even doorgaan. Na de uitleg van de stof verwacht men dat je zelf iets gaat doen. Dat je actief wordt. Ja, ik weet het, dit klinkt bizar. Maar wederom, die mensen proberen je niet te pesten. Ze geven je huiswerk om je te helpen. Ze geven je elke week vijftig pagina’s leerstof op om je te helpen. Echt waar. Door dit werk nu te doen bespaar je op de lange termijn tijd. Echt waar? Echt waar! Je hoeft namelijk nooit iets te herkansen en je blijft nooit zitten. Niets beters dan het er tijdens de herkansingsweken lekker van nemen terwijl de rest van je studiegenoten zit te zwoegen om alles weer opnieuw te leren. Alles opnieuw ja, want die stof die er de dagen voor het examen in is geramd blijft echt niet heel lang hangen.

Laatste punt en dit geldt vooral voor de universiteit: loop toch niet zo te zeiken op al dat vervelende leerwerk, je hebt deze studie per slot van rekening zelf gekozen! Je betaalt er potverdorie een gigantische som geld per jaar voor! Maak gebruik van de mogelijkheden die je geboden worden. De ontzettende luxe van het studentenleven bestaat pas honderd jaar, voor die tijd werkte je gewoon twaalf uur per dag in een mijn of fabriek. Studeren is leuk. Punt.

Zie het leren leren als een uitdaging. Probeer nieuwe methoden uit. Duik dieper in de stof dan de leraar doet, en zie het hogere doel. Doe het niet voor de cijfers, doe het niet voor het papiertje. Dat werkt niet, geloof me. Doe het ook niet voor de leraar of voor je ouders, doe het voor jezelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *