Experiment 1: een maand geen vermaak door schermgebruik

img_4184

Vandaag heb ik het volgende gedaan:  een documentaire over de productie van de Tesla model S gekeken, verschillende episodes van Southpark en Family guy gekeken, een kookshow van Jamie Oliver over superfoods gekeken en anderhalf uur gesport. Die sporttraining had ik gepland, die andere dingen niet. Die “gebeurden”. Tijdens het ontbijt zette ik de televisie aan en bleef per ongeluk een paar uur zitten. Na de lunch idem.

Ik ben hier niet blij mee. Ik had eigenlijk gepland om te leren voor een tentamen van volgende week vrijdag. Nu is het alweer bijna bedtijd en heb ik nog geen boek opengeslagen. Het soort televisiegebruik dat ik hierboven beschrijf overkomt me de laatste tijd nogal vaak. In dezelfde categorie vrijetijdsbestijding valt ook het bezoeken van websites die gebaseerd zijn op een oneindige stroom aan informatie, weetjes en grapjes waar je doorheen kan scrollen.

Zojuist liep ik met een vaag gevoel van ontevredenheid naar mijn kamer. Opeens was daar het idee om een maand lang geen televisie te kijken en bovengenoemde soort websites niet te bezoeken. Het is een elegante oplossing: als een bepaalde gewoonte je niet bevalt, probeer het dan eens een tijdje zonder, je kan altijd nog terug. Ik kies er nu voor om me een maand lang niet passief te laten vermaken door een scherm met bewegende beelden.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen tegenstander van televisie en internet. Op televisie verschijnen genoeg onderhoudende en interessante programma’s en het internet biedt talloze mogelijkheden tot leren en communiceren. Ik ben een tegenstander van de manier waarop ik televisie en internet gebruikte. Ik ontnam mezelf vrijheid door een slaaf van de afstandbediening en de muis te zijn. Ik koos er nooit bewust voor om naar een schermpje te kijken, het gebeurde altijd als ontwijking van iets anders, waarbij dat anders zelfs een ongrijpbaar gevoel van gemis kan zijn.

Een teken dat dit een goede beslissing is, is het gevoel van opgeluchting dat ik nu ervaar. Omdat ik dit met mezelf zo heb afgesproken, ligt er een maand voor me waarin ik niet meer het vage gevoel van ontevredenheid zal voelen na urenlang naar een schermpje gekeken te hebben. Natuurlijk zal ik productief zijn, maar in de overige uren van de dagen is er opeens tijd om te wandelen, na te denken, te schrijven. Om anders gezegd echt te ontspannen, echt tot rust te komen door niks te moeten, je hoofd tot rust te laten komen.

Het idee van een experiment als dit is dat je één variabele tegelijk verandert om te zien wat voor impact het heeft op je leven. In het verleden heb ik al een tijdlang elke dag gemediteert, een tijdlang geen koffie gedronken, een tijd lang elke dag een takenlijstje gemaakt. Geen van die dingen doe ik nu nog consistent en ik verwacht ook zeker dat ik na de kertvakantie weer televisie ga kijken. Toch hebben de experimenten zin. Af en toe drink ik een paar dagen geen koffie, ik ben me meer bewust van mijn gedachten en welke invloed ze hebben op mijn acties en ik ben beter geworden in het uitvoeren van taken.

Naast de praktische voordelen die experimenten bieden, bieden ze meer: een verbeterd inzicht in je patronen, in je doelen en en in je prioriteiten. Over een maand, op tweede Kerstdag zal ik een artikel schrijven over de manier waarop dit experiment mijn leven heeft beïnvloedt. De regels zijn als volgt: geen televisie kijken in mijn eentje (een film kijken met anderen mag wel), geen internet gebruiken om vermaakt te worden (communicatie met anderen en informatie opzoeken is toegestaan), om voorgaande twee regels na te leven elke keer dat ik een scherm aanzet weten waarom ik dat doe (hierdoor is meteen duidelijk om welke reden je het scherm aanzet).

Er is nu nog een beetje twijfel: is dit niet drastisch, wil ik dit mezelf aandoen. Toch kies ik ervoor, omdat ik weet dat het maar een maand is en omdat ik al jaren met mijn schermgebruik worstel en dit in ieder geval een verandering van de status quo is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *