Experiment 2: zoetigheid en koffie, vaarwel

plaatje-experiment-2

Ik denk niet dat mijn volgende experiment bijzonder veel toelichting vereist.

Ik drink redelijk veel koffie, voel ook een zekere afhankelijkheid voor koffie en wil onderzoeken hoe mijn leven eruit ziet zonder dit goedje. Ik eet bij de koffie iets suikerigs, meestal chocola en eet daarnaast soms ook jam of chocoladepasta uit de pot wanneer ik trek heb in iets zoets. Dit lijken mij ongezonde gewoontes en daarom wil ik kijken hoe een maand zonder suikerigheid bevalt. Ik denk niet specifiek dat suiker van zichzelf ongezond is, maar ik denk wel dat alle suiker die ik tussendoor eet overbodige calorieën aan mijn eetpatroon toevoegt die mijn vetpercentage ongewenst hoog houden. Ik ben benieuwd wat een maand zonder met mijn lichaam gaat doen.

Ik combineer koffie en zoetigheid in een experiment omdat ik ze vaak samen nuttig. Andere bloggers elimineren bijvoorbeeld koffie en alcohol tegelijkertijd omdat het allebei “mind altering substances” zijn. Omdat ik sowieso al weinig alcohol drink en hier al helemaal geen afhankelijkheid voor voel, kies ik ervoor alcohol niet mee te nemen.

Wat betreft de concrete regels: omdat het moeilijk is alle geraffineerde suiker uit mijn dieet te verwijderen, doe ik dit niet. Ik elimineer alleen de zoetigheden die ik normaal gesproken na of tussen de maaltijden eet. Echter, wanneer ik taart aangeboden krijg op een verjaardag zal ik die niet weigeren. Koffie wil ik wel echt helemaal elimineren, omdat ik ook specifiek wil onderzoeken hoe ik zonder cafeïne functioneer.

Naast zoetigheid met koffie at ik ook vaak van die lekkere warme broodjes met vlees die je op stations kan kopen. Omdat ik dat ook zie als extra calorieën die je buiten de maaltijden om nuttigt, stop ik ook hiermee. Tot slot geldt als overweging dat juist alle tussendoortjes die ik onderweg koop, een onevenredig groot aandeel van mijn voedseluitgaven zijn.

Het experiment heeft dus een drieledig doel:

  • Om te kijken hoe ik functioneer zonder cafeïne.
  • Om te kijken of ik minder calorieën inneem als ik geen zoetigheid en tussendoortjes eet en zo ja, hoe dat mijn lichaam verandert.
  • Om te kijken of mijn uitgaven aan voedsel omlaag gaan met deze maatregelen.

Dit zijn erg concrete lichamelijke en financiële doelen. Natuurlijk zou je ook kunnen denken aan een geestelijk doel, zoals “het onderzoeken van mijn geestelijke afhankelijkheid aan tussendoortjes”. Toch noem ik dit niet als expliciet doel, omdat ik niet voorzie dat ik het heel moeilijk vind om tussendoortjes te laten staan. Het is meer een rationele beslissing gericht op lichamelijke en financiële gezondheid om er tijdelijk mee te stoppen. Eerst deed ik het altijd wel omdat ik dacht dat ik het financieel en lichamelijk wel kon hebben. Nu ik merk dat mijn vetlaagje ondanks veel sport niet dunner wordt en mijn bankrekening tegelijkertijd wel slinkt, is het een goed moment om dit te ondernemen. Wanneer toch blijkt dat ik geestelijk een sterkere band had met chocola en koffie dan verwacht, zal ik hierover schrijven in het eindverslag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *