Schulden afbetalen

IMG_2218

Vandaag heb ik voor het eerst in mijn leven een hele dag aan één vak gewerkt. ’s Ochtend om 07:00 stond ik op. Lampen aanzetten, scheren, in mijn kleren schieten, ontbijt maken. Scheppend in mijn bak kwark lees ik nog snel een paar artikelen uit de NRC. Om 08:00 begint het. Vandaag moet ik een schuld afbetalen.

In de eerste periode van het nieuwe jaar heb ik veel hooi op de vork genomen. Ik noem een Honours programma, twee bijbaantjes en een voornemen om elke dag te sporten. Het is dan ook niet gek dat ik op andere gebieden achter ben gaan lopen. Mijn favoriete blogger noemt dit schulden opbouwen. Net zoals je op financiëel gebied schuld hebt als je meer koopt dan je kan betalen, heb je op het gebied van productiviteit schuld als je meer verplichtingen aangaat dan je aandacht te besteden hebt.

Het onvermijdelijke gevolg is dan dat je aan sommige taken of verplichtingen minder aandacht besteed dan je van plan was. Druk zijn is een soort schuld. En schulden hebben de potentie om stress te veroorzaken. Ik geef bijles en denk aan de boeken die ik op dat moment niet lees. Ik lees boeken en denk aan de kilometers die ik op dat moment niet hardloop. Ik loop hard en denk aan het project waar ik die week nog geen tijd aan heb besteed.

Als je meer uren werk op je vork neemt dan je aan uren beschikbaar hebt in een week, ga je achterlopen. In het slechtse geval slaap je door de stress slecht, gaat je productiviteit omlaag en ga je nog meer achterlopen. Hierdoor krijg je nog meer stress, en zo verder.

De oplossing is ogenschijnlijk erg simpel. Je scheldt de schulden kwijt die je hebt gemaakt voor activiteiten die je minder belangrijk vindt en je betaalt de schulden af voor de activiteiten die je wel belangrijk vindt. Je voert deze oplossing een tijdje door en merkt op een dag opeens dat je kamer netjes opgeruimd is, dat alle was is gedaan, dat de e-mail inbox leeg is, dat de financiële administratie is bijgewerkt, dat je ‘bij bent’ met de leerstof van de vakken die je volgt. En dit heb je allemaal gerealiseerd door één of twee activiteiten te laten vallen die eigenlijk toch niet belangrijk voor je waren.

Hier kunnen een vergelijking maken met spullen: je koopt minder spullen, maar wel van een betere kwaliteit. Je geeft minder aandacht uit, maar bent wel heel selectief en geeft alleen aandacht aan zaken die je echt belangrijk vindt.

Het is 17:00. Ik heb mijn schuld afbetaald. Alle leerstof van de hele periode van het vak toxicologie zit nu in mijn hoofd. Dit geeft een bevrijdend gevoel, er knaagt niets meer, of ‘het’ knaagt in ieder geval een stuk minder. De komende week betaal ik de rest van mijn schulden af. En dan moet ik een vraag beantwoorden: welke activiteit offer je op om de komende periode niet weer in de schulden te geraken?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *